SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ YENİ DÜZENLEME YOLDA

MEDYA Haber Girişi : 31 Ocak 2021 17:12
SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ YENİ DÜZENLEME YOLDA
Sosyal medyadan hakaret eden ve kişilik haklarına saldıranlara hapis cezası geliyor.


Toplumsal medya temsilcilerinin Türkiye’de ofis açmasını zarurî tutan düzenlemenin akabinde, önümüzdeki günlerde açıklanacak hukuk ıslahatı ile bir arada toplumsal medyaya yeni bir tertip daha getiriliyor.


5 bakanlığın üzerinde çalıştığı İnsan Hakları Aksiyon Planı’nın taslak metnine nazaran, toplumsal medyadan işlenen hatalarla ilgili bir düzenleme yapılması planlanıyor. Vatandaşların toplumsal medyadaki kişilik haklarını muhafazayı amaçlayan düzenlemeye nazaran bu kanallar üzerinden hakaret eden, kişilik haklarına saldıran ve bilhassa palavra haber yayan şahıslara yönelik mahpus cezası getirilmesi planlanıyor. Yeni düzenleme ile bireylerin işlediği kabahat çeşidine yönelik mahpus cezası yahut para cezası verilebilecek ya da toplumsal medya kullanması yasaklanabilecek.



ALMAN HUKUKU İNCELENİYOR


Almanya’nın bu bahisle ilgili yaptığı düzenleme de inceleniyor. Türkiye gazetesinin haberine nazaran Almanya’da, toplumsal medya ‘kişilik haklarına ait suçlar’, ‘cinsel dokunulmazlığa yönelik suçlar’, ‘dinî bedellere karşı suçlar’ ve ‘kamu güvenliğine karşı suçlar’ olarak dört başlık hâlinde ‘katalog suç’ olarak düzenlendi. Almanya hukukuna nazaran toplumsal medyadan palavra haberi yaymaya ‘dezenformasyon’, bilmeden palavrası yaymaya da ‘mezenformasyon’ deniliyor. Her birisi için farklı ayrı cürümlerin oluşturulduğu da tabir ediliyor. Yeniden, Almanya’da toplumsal medyadan kişilik haklarını ihlal edenler üç yıla kadar ve muhakkak durumlarda da beş yıla kadar mahpus cezası ile yargılanıyor. Bahse ait taslak üzerinden yapılacak çalışmanın akabinde net bir kararın verileceği kaydedildi.



AİLE ARA BULUCULUĞU GELİYOR


Reformla alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin daha yaygın şekilde uygulanması amaçlanıyor. Bu çerçevede boşanma davalarının uzun sürmesi sebebiyle sıkıntılara yol açan aile ara buluculuğunun faaliyete geçmesi gibi konular da yer aldı. Uygulamayla çocuğun üstün yararı ile bütün aile fertlerinin hukuku korunacak ve uyuşmazlıklar kısa sürede çözüme kavuşturulabilecek. Ayrıca engelli haklarının geliştirilmesine yönelik düzenlemelerin de reformda olacağı aktarılıyor. Buna göre kamu kurumlarına engelli yönetici kadrosunun getirilmesinin de mecburi olacağı belirtiliyor.



Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.